A magyarok nem kizárólag a gyorshajtásért kiszabható bírság emelésében látják az utak biztonságosabbá tételének kulcsát

A magyarok (16-59 éves okostelefonnal rendelkezők) több, mint 70%-a hallott arról a hírről, hogy a kormány szeptember 1-től jelentősen növeli a gyorshajtásért, valamint egyéb közúti szabályszegésekért járó bírságokat.

Általánosságba elmondható, hogy a válaszadók többsége szerint a gyorshajtás veszélyezteti az utak biztonságát és növeli az autóbalesetek kockázatát. A nők inkább látják ezt problémának, mint a férfiak (75% vs 69%), valamint az idősebbek (40-59 évesek) fenyegetőbbnek ítéli meg a sebesség átlépésének következményeit, mint a 16-29 éves korosztály.

Mindezek ellenére a válaszadók 33%-a véli, hogy bizonyos körülmények között elfogadható a gyorshajtás, míg 36%-uk billegő álláspontot foglal a kérdésben. A szakmunkás végzettségűek a legszigorúbbak; 41%-uk visszautasítja, hogy a körülmények befolyásolhatják a szabályszegést, míg a nyolc általánost végzettek, érettségivel vagy diplomával rendelkezők megengedőbbek a kérdésben.

A bírságok emelésével kapcsolatosan a megkérdezettek 36% foglal el billegő álláspontot, valamint 25%-uk nem gondolja úgy, hogy a kiszabható büntetés emelése hatással lenne az utak biztonságára. A magyarok a megoldást inkább a több trafipax kihelyezésében látják, csak ezután következik a bírságok emelése, mint korlátozó tényező. A több fekvőrendőr, valamint az utakon sebességet kimutató, és a járművekbe épített sebességhatár átlépésére figyelmeztető eszközök is népszerűségnek örvendenek. A válaszadók 35-35%-a lát lehetőséget ezekben a megoldásokban.

 

***

A kutatás az Opinio piackutató applikációval történt 1256 fő megkérdezésével 2023 augusztus 24-27 között. Az eredmény országosan reprezentatív a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező magyarokra, kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely típus és lakóhely szerint.