A magyarok nem tartanak Eristől, de betartanák az esetleges korlátozásokat

Hazánkban is felütötte a fejét a koronavírus új variánsa, az Eris. Az ezzel kapcsolatos értesülésekről és aggályokról kérdeztük a magyar lakosságot.

A válaszadók fele hallott az új variánsról, 50%-uk viszont kutatásunkból értesült először róla. Az idősebb korosztály jóval tájékozottabb, mint a fiatalok és a városokban élők is szignifikánsan magasabb arányban hallottak a hírről, mint a községeken, településeken és a fővárosban élők.

A magyarok (16-59 éves, mobiltelefonnal rendelkezők) többsége úgy véli, hogy nem valószínű, hogy szigorításokra lesz szükség. A megkérdezettet közül leginkább a nők és a 8 általánost végzettek vélekednek úgy, hogy nagy eséllyel korlátozásokat fognak bevezetni.

A variáns elterjedésének megelőzésében a válaszadók szerint a fokozott távolságtartás, a több tesztelés és nyomonkövetés a leghatékonyabb eszköz, de 37%-uk vélekedik úgy, hogy semmilyen intézkedésre nincsen szükség.

Az alapvető járványügyi intézkedéseket a megkérdezettek 61%-a tartaná be. Csupán 21%-uk gondolja úgy, hogy amennyiben a szabályozások életbe lépnének, nem kívánnának megfelelni az elvárásoknak, mivel azoknak semmi értelmük nem lenne.

***

A kutatás az Opinio piackutató applikációval történt 1434 fő megkérdezésével szeptember 18-21 között. Az eredmény országosan reprezentatív a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező magyarokra, kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely típus és lakóhely szerint.