A magyarok szerint hazánkból nehezebb tudományos sikereket elérni, a nők helyzete pedig még komplikáltabb

Karikó Katalin Nobel díjat kapott munkájáért, amely lehetővé tette a Covid-19 elleni hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését. Arról kérdeztük a magyarokat, hogyan vélekednek a hírről és szerintük mennyire nehéz Magyarországon nőként és kutatóként érvényesülni.

 

A válaszadók több, mint kétharmada már a hazai hírportálokon való megjelenés után egy napon belül értesült a hírről. A megkérdezettek többségét (62%) büszkeséggel tölti el, hogy hazánk újabb Nobel díjassal gazdagodott, főként a diplomások azok, akik kifejezetten pozitívan vélekednek a kérdésben. A nyolc általános és szakmunkásképzőt végzettek körében jellemzőbb, hogy semleges álláspontot foglalnak el.

Amikor arról kérdeztük a magyarokat (16-59 éves, mobiltelefonnal rendelkezők), hogy Karikó Katalin vajon akkor is elérte volna a mostani sikert, ha mindvégig hazánkban folytatja kutatói karrierjét, a kutatásban résztvevők fele úgy vélekedett, hogy nem. A nyolc általános és szakmunkásképzőt végzettek körében ez az arány alacsonyabb, közülük többen gondolják úgy, hogy ez a teljesítmény hazánkból is megvalósítható lett volna. A diplomás végzettségűek a legkritikusabbak a kérdés tekintetében.

A magyarok majdnem 60%-a vélekedik úgy, hogy a hazai tudományos és kutatói munka világszínvonalú, de nem megfelelően támogatott; az idősebb (50-59 év) korosztály, valamint a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében ez az arány még magasabb.

A válaszadók több, mint fele értett egyet abban, hogy Magyarországon általánosságban nehezebb nőként érvényesülni. Nem meglepő módon a nők jóval nagyobb arányban képviselik ezt az álláspontot, mint a férfiak (68% vs. 53%); iskolai végzettség, illetve egyéb demográfiai tényezők mentén nem találtunk sziginifikáns eltérést a válaszok között. A kutatásban résztvevők osztják azt a nézetet, miszerint Karikó Katalin példája sok magyar kislány számára mutathat példát atekintetben, hogy tudományos pályára lépjen.

 

***

A kutatás az Opinio piackutató applikációval történt 969 fő megkérdezésével 2023 október 3-án. Az eredmény országosan reprezentatív a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező magyarokra, kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely típus és lakóhely szerint.