Kávéfogyasztási szokások - Opinio

ELEMZÉS – KÁVÉFOGYASZTÁSI SZOKÁSOK

A kávé vajon zöldség vagy gyümölcs? 63% szerint utóbbi.

Ám legfrissebb Opinios kutatásunkból nem csak ez derült ki! Következzenek a legfőbb megállapítások a budapestiek kávézási szokásairól!

Legalább naponta egyszer fogyaszt kávét a megkérdezettek 72%-a, a férfiak 60%-a, a nőknek pedig fele naponta több kávét is iszik. Az életkor emelkedésével drasztikusan nő a kávéfogyasztás gyakorisága, hiszen míg a Z generáció tagjainak csak 25%-a iszik napi több alkalommal, a ’64 előtt született Baby boomer generációnak 68%-ról mondható ez el. Sőt, míg az idősebb generáció napi kávéfogyasztó, a fiatalok 21%-a egyáltalán nem, 16% pedig a heti egy kávénál is ritkábban issza ezt a koffeines italt.

A legnépszerűbb típus a tejeskávé, ez csupán az 50-59 évesek körében változik, ahol az eszpresszó a kedvenc, 51% ezt fogyasztja inkább. A nemek között is jelentős eltérés rajzolódik ki, ha kedvencet kell választani: a férfiak 36%-a az eszpresszót részesíti előnyben, míg a nőknek csak 17%-a issza feketén a kávét, náluk a tejes kávé a favorit.

A kávézó férfiak ugyan napi többször, és erősebb kávét fogyasztanak a nőknél, a férfiak körében  mégis többen (17%) vallották, hogy egyáltalán nem isznak kávét,  míg a nőknél csak 11%-ról mondható ez el.

 

 

Bár a fővárosiak döntő többségének van otthon kávéfőzője, a kávéfogyasztóknak csak a fele jelölte meg otthonát elsődleges fogyasztási helyként. A nőkre jellemzőbb az otthoni kávézás, mint a férfiakra, akik 23%-a a munkahelyén iszik elsősorban. A többséggel előfordult már, hogy kifejezetten a kávéfogyasztás kedvéért látogat meg egy-egy kávézót, és ez a 30-39 évesekre a legjellemzőbb.

 

A felmérést az Opinio applikációval végeztük 2020. július 13. és 15. között. A fent bemutatott eredmények a 18-59 éves budapesti, okostelefonnal rendelkező lakosságra reprezentatívak kor, nem és iskolai végzettség szerint.