Gondolatok a barátságról - Opinio

MIT GONDOLTOK A BARÁTSÁGRÓL? – ELEMZÉS

Opinio ajánlása barátaidnak

Új funkcióval bővült az Opinio! Most már meghívhatod barátaidat is Opiniózni, és ha valaki a te meghívásodra regisztrál az appba, mindketten extra 20 OPontot szereztek, amivel máris közelebb kerülhettek egy-egy ajándék megszerzéséhez.

Ennek apropóján nagyon kíváncsiak voltunk, mit gondoltok, ti, Opiniosok a barátságról! Az eredeményeink immár országosak, a 15-59 éves kor közötti, okostelefonnal rendelkező magyarokat reprezentálják. Lássuk a legfontosabb megállapításokat!

 

A megkérdezettek többsége, 35%-a iskola óta ismeri legrégebbi barátját, egyedül a szakmunkások körében nem ez a legjellemzőbb válasz, 30%-uk csupán néhány éves barátságokkal bír. A Z generáció 31%-ának már óvoda óta tart baráti kapcsolata, ám a fővárosiak körében épp az óvodára volt legkevésbé jellemző a tartós baráti kapcsolatok kialakítása.

Neked mióta tart a legrégebbi barátságod?

Összességében a magyarok 51%-a vallja, hogy több igaz barátja is lehet egy embernek, ám ez az arány az idő előrehaladtával csökken, az idősebb, “Baby boomer” generáció 66%-a szerint csak egyetlen igaz barátja lehet az embernek.

Míg a nők többsége azt vallja, hogy gyerekként a legkönnyebb barátságokat kötni, a férfiak inkább az iskola időszakát jelölték erre, de számukra tűnik könnyebbnek a felnőttkori kapcsolatok kialakítása is.

 

Az ország kedvenc mesei barát párosa

A témához kapcsolódó meséket, sorozatokat, híres barátságokat, sőt dalszöveget is felidéztünk a kérdőívben. A válaszok alapján jól látszik, hogy végzettségtől és lakhelytől függetlenül is, szinte minden magyar képben van a Barátok közt című sorozattal, fel tudták idézni a sorozat egyik gyakori helyszínéül szolgáló Rózsa bisztró nevét. Ám a Barátom című sláger szerzőjét 50% bevallottan nem ismeri, és csupán 19% választotta helyesen a Wellhello zenekart. A magyarok kedvenc mesei barát párosa pedig Timon és Pumba az Oroszlánkirályból.

 

 

A felmérést az Opinio applikációval végeztük 2020. szeptember 20. és 22. között. A fent bemutatott eredmények a 15-59 éves magyar, okostelefonnal rendelkező lakosságra reprezentatívak kor, nem, iskolai végzettség, településtípus és régió szerint.