10 fontos állítás, amit az Opiniosok a munkahelyi kultúra jelenlegi változásáról gondolnak

Milyen kulturális változásra van szükség az ‘új normális’ munkahelyein, hogy vonzó és hatékony legyen a szervezetünk? Mit tehetünk, hogy továbbra is piacképes legyen a tudásunk?

 

Mindenkit foglalkoztató kérdés, hogy ebben az új időszámításban, amiben március óta élünk, vajon hogyan kell változnia a munkáltatóknak, és hogyan tudnak alkalmazkodni a munkavállalók a megváltozott helyzethez. Június 25. és 27. között felmértük az Opinioban, hogy kitöltőink mit gondolnak a fenti kérdésekről, íme a legfőbb megállapítások, melyek a 18-59 éves budapesti, okostelefonnal rendelkező lakosságra reprezentatívak kor, nem és  iskolai végzettség szerint

 

  1. A legtöbben úgy gondolják, hogy teljes vállalati szinten szükség van kulturális változásra az új időkben, nem jellemző, hogy kizárólag a vezetőkre vagy csak a munkavállalókra hárítanák ezt a feladatot
  2. 60% szerint a vezetők szemléletmódjának mindenképp változnia kell, hogy a kialakult helyzetet megfelelően, a helyén tudják kezelni.
  3. A szakmunkás végzettségűek szinte egyöntetűen azt vallják, hogy változásra van szükség, miközben a baby boom generáció 39%-a nem látja indokoltnak, hogy módosítsanak a cégek működésében.
  4. A motiváció és bizalomépítés a legfontosabb feladat a vezetők előtt, a legtöbben ebben várnak fejlődést.
  5. A baby boomerek körében a második legfontosabb vezetői készség, aminek előtérbe kell kerülnie ebben az új időszámításban a munkaszervezés optimalizálása a cégekben.
  6. A Z generáció képviselői a munkaszervezéstől fontosabbnak tartják a virtuális kommunikáció képességét.
  7. A technológiai tudás fejlesztését összességében csak 3% jelölte a vezetők előtt álló jelentős feladatként, korcsoportok szerint az idősebbek kevésbé érzik ennek szükségességét, mint a fiatalok.
  8. Munkavállalói szempontból a legtöbben úgy gondolják, hogy a rugalmasságban, agilis szemléletmódban kell a leginkább változni az új időkben.
  9. Ebben a megváltozott helyzetben a válaszadóink 25%-a szerint érdemes tudatosan dolgozni a munka és magánélet szétválasztásán is, érdekes, hogy a nők kevésbé érzik ennek fontosságát, mint a férfiak.
  10. Míg az Y generációs válaszadóinknak csak 5%-a látja úgy, hogy semmilyen képességet nem követel az új helyzet, a baby boomerek esetében már 18% nem érzi fontosságát a képességfejlesztésnek.

 

Neked milyen változásokat hoztak az elmúlt hónapok, mit gondolsz, miben kell fejlődni és mit vársz a munkáltatódtól?