Opinio kutatás – Alkohol és vezetés?

Míg más, európai országokban 1-2 pohár alacsonyabb alkoholtartalmú ital belefér a vezetés előtt, addig nálunk zéró tolerancia van érvényben? Jó ez a megoldás? Vagy enyhíteni kellene, kis mennyiségben nem okoz problémát a vezetés előtti alkohol fogyasztás? Erre voltunk kíváncsiak egyik legújabb kérdőívünk során.

A 16-59 év közöttiek négyötöde nem hallott róla, hogy egyes borászokban és vendéglátósokban felmerült, hogy lazítani kellene a zéró tolerancián, és más európai országokhoz hasonlóan egy pohár bort, vagy sört el lehessen fogyasztani autóvezetés előtt. Az elképzelést ugyanakkor nem övezi nagy népszerűség, a megkérdezettek több mint fele egyáltalán nem, további 14 százalékuk inkább nem ért egyet azzal, hogy nem lenne baj, ha eltörölnék ezt a szabályozást. A teljes mértékben támogatók alig 6 százaléknyian vannak.

A férfiak ugyanakkor toleránsabbak volnának a vezetés előtti alkoholfogyasztásban, mint a nők: utóbbiak 76 százaléka, a férfiaknak csak 63 százaléka ért egyet azzal, hogy Magyarországon nem lehet semennyi alkoholt sem fogyasztani.

alkohol és vezetés

Kíváncsiak voltunk, a lakosság milyen aránya szerzett már negatív tapasztalatot az ittas vezetéssel kapcsolatban. A 16-59 év közöttiek 38 százaléka utazott már utasként autóban úgy, hogy a sofőr vezetés előtt alkohol tartalmú italt fogyasztott, szinte ugyanennyien mondták, hogy ez nem fordult velük elő, míg a válaszadók egyötöde úgy nyilatkozott, hogy ez nem derült ki számukra. A jogosítvánnyal rendelkezők közel háromnegyede tartotta eddig magát a zéró tolerancia elvéhez, huszonnyolc százalék vallotta be, hogy időnként azért, kisebb-nagyobb mértékben az ittas vezetés bűnébe esik.

Ha Te is szeretnél részt venni az ehhez hasonló kutatásainkban, töltsd le az applikációnkat. válaszolj  a napi kérdésekre, mi pedig díjazzuk a véleményed!