globális felmelegedés

Opinio kutatás – Felmérés a globális felmelegedés megítéléséről

Napjaink egyik legégetőbb problémája a globális felmelegedés kérdése. Az biztos, hogy tenni kell azért, ha azt szeretnénk, hogy bolygónk állapota még sokáig élhető és fenntartható legyen. Mi a helyzet viszont most a növekvő energiaárak mellett? Erről készítettünk kutatást az applikációban, most pedig jöjjenek az eredmények.

 

A magyarok elsöprő többsége fontosnak tartja a globális felmelegedés problémáját. A 16-59 éves korosztály 58 százaléka nagyon fontosnak, további 35 százaléka pedig inkább fontosak tartja ezt a kihívást. Az arányok tekintetében nincs szignifikáns különbség a nemek és a korosztályok között, de az iskolai végzettség szerint már találunk eltéréseket.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők mintegy 70 százaléka nagyon fontosnak érzi a globális felmelegedés problémáját, az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők kevésbé érzékenyek erre. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a 16-59 éves korosztály az olcsó energiaárakat, vagy a globális felmelegedés megfékezését tartja-e fontosabbnak. A válaszadók kétharmada szerint az utóbbi a fontosabb, a húsz év alattiaknak 83%-a nyilatkozott úgy, hogy fontosabb lenne megfékezni a globális felmelegedést, mint ragaszkodni az olcsóbb energiaárakhoz.

A válaszadókat ugyanakkor megosztotta, hogy hátrébb kell-e sorolni a globális felmelegedés problémáját a jelenlegi energiaválság miatt. Körülbelül ugyanannyian gondolják azt, hogy ez most az elsődleges feladat, mint ahányan úgy nyilatkoztak, hogy nem szabad félretenni az energiaválság során sem a klímakrízis kezelését sem.

A magyarok 87 százaléka látja úgy, hogy egyéni szinten is sokat tehetünk a probléma megoldásáért, különösen akkor, ha sokan egyszerre mozdulnak a globális felmelegedés megfékezése érdekében. A 16-59 éves korosztály mindössze 14%-a nyilatkozott úgy, nem lát esélyt rá, hogy egyéni szinten érdemben tenni lehessen a problémával szemben.

Ha Te is el szeretnéd mondani a véleményedet, akkor töltsd le az Opinio applikációt, ahol válaszaidért cserébe még jutalmat is adunk Neked!