Opinio kutatás – Felmérés az üzemanyag árstop eltörléséről

Kedd későeste bejelentették, eltörlik az üzemanyag ársapkát, és véget ért a 480 forintos benzin korszaka. A hírek hatására még több ember kezdte megrohamozni a kutakat, akik eddig is üzemanyag hiánnyal küszködtek. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, mit szólnak a magyarok az árstop eltörléséről.

Mindössze egy nappal a bejelentést követően a 16-59 éves korosztály több, mint 90%-a hallott arról, hogy a kormány eltörölte a 480 forintos hatósági árat a benzin és a dízel üzemanyag tekintetében. A hatósági árat a lakosság legnagyobb része káoszosnak ítélte, sokan vannak, akik egyenesen felelőtlennek, illetve károsnak tartották az ársapka fenntartását. Ennél jóval kisebb arányban nyilatkoztak úgy a magyarok, hogy az üzemanyag hatósági ára nagy segítséget jelentett.

üzemanyag felmérés

 

A 16-59 évesek több, mint kétharmada arra számít, hogy az ársapka eltörlése után tovább növekszik mindennek az ára. Negyvenkét százalékuk azt is gondolja, hogy megszűnik a kutakon a készlethiány. A magyarok több mint egyharmada úgy véli, többen használják majd a tömegközlekedést, és ennél kicsivel többen azt is jósolják, hogy kevesebben autó fogja járni az utakat az árstop kivezetése után.

 

üzemanyag felmérés

Kíváncsiak voltunk, mennyire tartották nagy segítségnek a magyarok a hatósági árat az üzemanyagok tekintetében. Azt találtuk, hogy megosztó a helyzet megítélése, bár valamivel többen vannak, akik pozitívnak látták a hatósági árat. A 16-59 évesek 41 százaléka kisebb, vagy nagyobb mértékben, de segítségnek érezte az ársapkát, egynegyedük azonban nem értett egyet ezzel az állítással. Tökéletes a megosztottság annak megítélésében is, hogy a magasabb árak ösztönzik-e a fogyasztókat a takarékoskodásra, gyakorlatilag ugyanannyian gondolják azt, hogy ezek az árak már indokolnák a takarékoskodást, mint ahányan azt látják, még ez sem ösztönöz a takarékoskodásra. A nemek között van szignifikáns eltérés ebben: a férfiaknál jelentősebb azok aránya, akik szerint már indokolt volna a takarékoskodás.

Amennyiben szívesen részt vennél a következő felmérésünkön, töltsd le az applikációnkat, válaszolj a napi kérdéseinkre, mi pedig díjazzuk a véleményed!