Katari VB

Opinio kutatás – Megfér egymás mellett a foci és a politika?

Elrajtolt a katari VB, amelynek megítélésében kihagyhatatlan szerepet játszik a politika. Ennek apropóján arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyarok szerint mennyire van helye a politikának a fociban. Ha érdekelnek az eredmények, olvassátok el összefoglaló elemzésünket.

Elstartolt a futball világbajnokság, erről a 16-59 év közötti válaszadók háromnegyede biztosan hallott, de csak 18 százalékuk követi szorosan az eseményeket. Mivel a vébé előtt rengeteg társadalmi kritika érte a katari rendező országot az emberi jogok megsértésével kapcsolatban, megkérdeztük a magyarokat, mennyire értenek egyet azzal az állítással: „Nem kéne olyan országnak rendeznie a foci vb-t, ahol nem tartják tiszteletben az emberi jogokat”. A kijelentésnek elsöprő támogatása van, a magyarok mindössze hat százaléka nem ért egyet ezzel a megközelítéssel kisebb-nagyobb mértékben, míg a válaszadók kétharmada teljesen, vagy inkább egyetért az állítással. Érdekesség, hogy a férfiak sokkal elkötelezettebbeknek tűnnek ebben a kérdésben, mint a nők.

VB

 

Persze az érem másik oldalára is kíváncsiak voltunk. Az Opinioban feltettük azt a kérdést is, mennyire értenek egyet a válaszadók azzal, hogy a focinak a sport szépségéről és a közös élményekről kellene szólnia, nem a politikáról. Azt láttuk, ebben a kérdésben is szinte teljes az egyetértés, a 16-59 évesek 60 százaléka teljes mértékben, további 18 százaléka pedig egyetért, és újabb 11 százaléka pedig egyet is ért, meg nem is ezzel az állítással.

 

Miről szól a foci?

 

Nem mondható, hogy a társadalom be lenne sózva a vb-től, a 16-59 évesek 62 százaléka egyáltalán nem tervez meccset nézni, és még a meccsnézésre inkább készülő férfiak közül is csak 13 % mondta, hogy a lehető legtöbb meccset megpróbálja követni majd. Érdekesség, hogy a legnépszerűbb helyszínek a meccsek nézésére a lakás, az otthon, és persze, ha van rá mód, élőben a helyszínen lenni is dobogós helyen végzett.

 

Ha Te is el szeretnéd mondani a véleményed, akkor töltsd le az alkalmazásunkat és válaszolj a napi kérdéseinkre.