nyelvtudás

Opinio Kutatás – Milyen a magyarok nyelvtudása?

Vajon tényleg kevesen beszélünk valamilyen idegennyelvet? Milyen szinten van a magyarok nyelvtudása? És mi a helyzet a fordító programokkal? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat kérdőívünk során, nézzük az eredményeket.

 

Ezen a héten a magyarok idegen nyelv tudására voltunk kíváncsiak, és arra is, vajon mennyien bízzák rá magukat a Google nyelvfordító programra. A 15-19 évesek körében gyakorlatilag mindenki úgy nyilatkozott ezen az önbevallásos kérdőíven, hogy beszél valamilyen idegen nyelvet. Az élekor növekedésével arányosan csökken a nyelvtudás, az 50-59 évesek között már csak alig több, mint a magyarok egyharmada beszél idegen nyelven. A diplomások körében átlagosan magas az idegennyelv ismeret: 87 százalékok mondta azt, hogy beszél valamilyen idegen nyelven.

A túlnyomó többség egyetértett abban, hogy a mai világban egy alapszintű angol nyelvtudás már elengedhetetlen. Érdekesség, hogy a magyarok kétharmada ítéli meg úgy, hogy a Google fordítója segítségével meg tudná magát értetni másokkal még különösebb nyelvtudás nélkül is. A 16-59 év közöttiek négyötöde próbálta már ki, hogy milyen érzés olyan idegen nyelven használni a Google fordítóprogramját, amelyen egyébként csak kicsit, vagy egyáltalán nem beszél.

idegennyelv

 

A válaszadók 12 százaléka napi szinten is használja a Google fordítót, további 37 százalék rendszeresen, 31 százalék pedig ritkán, de használja a programot. Azok, akik már megpróbálták megértetni magukat egy általuk nem ismert idegen nyelven a fordító segítségével, nyolcvan százalék nyilatkozott úgy, hogy ezt sikerrel tudta megtenni.

Ha Te is szeretnél részt venni a következő kutatásunkban, akkor töltsd le az applikációnkat és válaszolj mindennap a  kérdéseinkre! Mi díjazzuk a véleményed!